CARTA DREPTURILOR FUNDAMENTALE

CARTA DREPTURILOR FUNDAMENTALE A UNIUNII EUROPENE

Drepturile tale in Uniunea Europeana: Cunoaste-le si Foloseste-le!

CARTA  DREPTURILOR  FUNDAMENTALE  A UNIUNII  EUROPENE


CARTA DREPTURILOR FUNDAMENTALE

Drepturile tale garantate de Uniunea Europeana

Carta aduce la un loc, intr-un singur document, drepturile fundamentale protejate de Uniunea Europeana. Aceste drepturi sunt catalogate in Demnitate, Libertati, Egalitate, Solidaritate, Drepturile Cetatenesti si Justtie. Carta a fost proclamata in 2000 si a devenit obligatorie in 2009, odata cu intrarea in forta a Tratatului de la Lisabona. Carta este obligatorie pentru toate statele membre.

Carta Drepturilor Fundamentale este consistenta cu drepturile garantate cetatenilor de catre Conventia Europeana pentru Drepturile Omului si faciliteaza intelesul si interpretarea drepturilor cetatenilor provenite ca urmare a actelor intreprinse de Uniunuea Europeana pe durata acesteia. Mai exact, drepturi au fost acordate cetatenilor ei inca din primul an de existenta al uniunii, iar Carta de fata le insumeaza pe toate intr-un document usor de citit.

Carta contine si detaliaza:

  • toate drepturile fundamentale gasite in jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene,
  • drepturile si libertatile garantate de Conventia Europeana pentru Drepturile Omului,
  • alte drepturi si principii provenite din activitatea Uniunii Europene si a altor organizatii internationale.

Carta a fost proclamata in decursul Cosiliului European de la Nisa din 7 Decembrie 2000 si a devenit obligatoriu pentru toate cele 28 de state membre pe 1 Decembrie 2009 odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona si intareste protectia oferita cetatenilor simplificandu-le si facandu-le mai vizibile.

CARTA-DREPTURILOR-FUNDAMENTALE-A-UNIUNII-EUROPENE


DISTRIBUIE ACEASTA PAGINA